Zoek een onderwerp

Heb je een vraag zoek op het onderwerp en wellicht vind je hier het antwoord !

Hoe vaak moet je olie bijvullen in de auto en hoe olie peilen

hoe vaak olie bijvullen

Hoe vaak olie bijvullen in je auto

Met een benzine of een diesel auto zorgt de olie in de motor voor de smering van de bewegende onderdelen, daarnaast zorgt de olie onder andere ook ook voor het afvoeren van warmte en het afvoeren van vuil, zwevende ijzerdeeltjes door slijtage worden door het olie filter opgevangen en hopen zo niet op in de motor. Maar hoe vaak moet je je olie eigenlijk bijvullen? Er is geen periodieke periode waarin, bijvoorbeeld om de 5000 km een halve liter nieuwe olie. Maar olie moet wel bijgevuld worden, je motor ‘verbruikt’ namelijk altijd olie! Bijvoorbeeld tijdens de smering van de verbrandingskamer (zuiger / cilinder) zal, zij het een kleine hoeveelheid, altijd een klein beetje olie mee verbranden en via de uitlaat als rook je motor verlaten.Kortom om je olie letterlijk op peil te houden moet je dit controleren. Moderne auto’s hebben vaak een indicatie in de auto (in de boordcomputer) die een indicatie geven wanneer het peil te laag is. Heeft jouw auto dit niet moet je gebruik maken van de peilstok die zich onder de motorkap bevind.

Controleer dit peil bij voorkeur iedere +/- 1000 km en het is altijd verstandig dit te controleren voor je een grote reis maakt bijvoorbeeld een vakantie. Tip zorg dat je altijd de juiste olie op voorraad hebt bijvoorbeeld in de kofferbak van je auto.

Hoe olie peilen in je auto

Olie peilen is niet zo moeilijk, dat kan eigenlijk iedereen zelf. Na het openen van de motorkap moet je op zoek naar de zogeheten peilstok. Dit een metalen staaf die in de motor gaat waar je het peil van de olie van kan aflezen. In heel veel gevallen kun je op zoek naar een geel handvat waarmee je de peilstok kan verwijderen. Kun je hem niet vinden is het zo simpel als even zoeken op olie peilen merk auto / type in Google. Kleine kans dat je het juiste antwoord niet vindt ­čÖé En anders is er altijd een instructieboekje van je auto, daarin staat dit altijd beschreven.Dan de olie peilen, zorg ervoor dat:

– Je auto zo recht mogelijk staat (niet op helling, dit kan een verkeerde meting geven).
– De motor koud is (of even 10 minuten wachten na het afzetten van de warme motor)

Haal de peilstok uit de auto en veeg deze schoon met bijvoorbeeld een katoenen doek. Vervolgens duw je de peilstok helemaal terug en haal je deze er weer uit. Houd ze stok horizontaal. Op een peilstok staan altijd 2 indicaties, een minimaal olie niveau en een maximaal olie niveau. Zie een voorbeeld op deze afbeelding:

hoe olie peil meten

Het niveau moet tussen deze twee standen staan. Als hij bijna tot maximaal is is het niet direct nodig olie bij te vullen. Staat hij op de helft of tegen minimaal aan, of zelfs daaronder, kun je de olie bijvullen. Draai de bijvul dop los en vul de olie een klein beetje (gooi er niet meteen een liter in). Probeer niet te morsen, gebruik bijvoorbeeld een een trechter. Na het bijvullen meet je het olie peil op dezelfde manier en vul bij tot de olie tegen de maximaal indicatie aan zit.

Belangrijk: Je mag NOOIT teveel olie bijvullen (boven de maximum indicatie) dit kan zeer nadelige gevolgen hebben voor je motor en zelfs tot onherstelbare schade leiden.

Waar bestel je olie voor de motor van je auto

Om te weten welke olie je nodig hebt kun je kijken in het instructieboekje, je kunt ook op bijvoorbeeld mijnautoonderdelen.nl je kenteken invoeren en kijken welke olie geschikt is. Het is altijd handig om te zorgen dat je de juiste olie in huis hebt!

olie bijvullen motor auto