Zoek een onderwerp

Heb je een vraag zoek op het onderwerp en wellicht vind je hier het antwoord !

Hoe werkt een zonnepaneel

Benieuwd naar de antwoord op de vraag hoe werkt een zonnepaneel. In dit artikel leggen wij het voor je uit. Om te begrijpen hoe zo een zonnepaneel werkt moeten we eerst weten wat hij doet en dat is vrij simpel. Een zonnepaneel zet licht (zonne-energie) om in elektriciteit.

Oke maar hoe werkt dat dat dan. Nou een zonnepaneel bestaat uit laagjes silicium die een fotocel vormen. Nu wordt het al snel erg complex maar om het zo makkelijk als mogelijk te houden. Licht bestaat uit deeltjes, atomen zonder massa, en die zijn vrij speciaal ze kunnen zich zowel als deeltje als een golf gedragen. Oeps nu wordt het toch ingewikkeld.

Nou ja het moment dat de deeltjes (licht) terecht komen op het zonnepaneel reageert de fotocel (laagjes silicium) met een zogeheten fotovoltaïsche reactie en dit wekt energie op. Een zonnepaneel bestaat uit heel veel fotocellen en die wekken doorgaans energie op omgezet naar totaal 12 of 24 volt.

Door meerdere zonnepanelen met elkaar te verbinden kun je de opwekte stroom via een zogeheten omvormer benutten. Zij het om meteen te gebruiken, of om op te slaan in accu’s of ‘terug te leveren’ op het energie netwerk zodat iemand anders er weer gebruik van kan maken.

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met een * zijn verplichte velden *

Je kan de volgende HTML tags gebruiken in je reactie <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>