Zoek een onderwerp

Heb je een vraag zoek op het onderwerp en wellicht vind je hier het antwoord !

Is het oversluiten van een bestaande hypotheek interessant ?

Is het oversluiten van een bestaande hypotheek interessant? Oversluiten kan heel aantrekkelijk zijn, zeker nu de hypotheekrente zeer laag is. Ook bij een verbouwing kan het voordeliger zijn om de hypotheek over te sluiten dan de bestaande hypotheek te verhogen.

Waar moet u opletten bij het oversluiten?

1. Oversluiten van een aflossingsvrije hypotheek.

Veel mensen hebben nog een aflosvrije hypotheek (van voor 1 januari 2013). Volgens de regels (overgangsregeling) mag u deze aflosvrije hypotheekvorm gewoon meenemen als u de hypotheek wenst over te sluiten naar een andere bank.
Maar let op, de meeste geldverstrekkers willen bij oversluiten maar 50% van de woningwaarde aflossingsvrij financieren. De andere 50% zal dan moeten worden afgelost binnen de looptijd.
Hierdoor betaalt u naast de rente ook elke maand een deel aflossing.
Er zijn echter ook geldverstrekkers die meer dan 50% aflosvrij willen financieren.

De vraag is dus of u kiest voor de laagste maandlast of een lagere maandlast + zekerheid aflossing hypotheek.

Oversluiten (bank)spaarhypotheek.

Het oversluiten van een (bank)spaarhypotheek is mogelijk, alleen zijn de mogelijkheden beperkt. Niet elke geldverstrekker biedt nog een (bank)spaarhypotheek aan. Immers nieuwe hypotheken mogen alleen nog op basis van annuïteiten of lineair, waardoor deze vorm langzaam zal verdwijnen. Doorgaans heeft het geen zin een (bank)spaarhypotheek over te sluiten, de lagere hypotheekrente houdt in dat er een hogere inleg gedaan moet worden om op de vaste einddatum het eindkapitaal bij elkaar gespaard te hebben. Wellicht zijn de bruto maandlasten lager maar de netto maandlasten niet. Veel adviseurs nemen dit niet mee, wij wel!! De hypotheekrente is aftrekbaar, de inleg niet. Een lagere hypotheekrente houdt minder aftrek in en door de hogere niet aftrekbare inleg zal de netto maandlast hoger worden.

Bron en complete artikel: oversluiten van een bestaande hypotheek

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Velden met een * zijn verplichte velden *

Je kan de volgende HTML tags gebruiken in je reactie <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>